Amikor baba születik a környezetünkben alig várjuk, hogy meglátogathassuk. Csak Lulu születése után jöttünk rá, hogy mennyi olyan apró dolog van, amire az első látogatásnál érdemes lenne odafigyelni vendégként – és amire korábban lehet, hogy mi sem figyeltünk amikor látogatóba mentünk. Összegyűjtöttünk néhányat a saját és gyerekes barátaink tapasztalataik alapján. A lista szubjektív ugyan, de ha betartod ezeket az apróságokat, még egy “paramamit” sem mozdítasz ki a komfort zónájából.

Mikor

Nincs kőbe vésett szabály arra, hogy mikor lehet meglátogatni az újszülöttet. A kórházi látogatás nálunk az influenzaszezon miatt kizárt volt. Az otthoni látogatásról kikérdeztem a szülésznőt, gyerekorvost, védőnőt, a gyerekes barátnőimet: mindenki mást mondott…

Végül a téli időszakra tekintettel a gyerekorvosra hallgatva – a nagyszülőket és testvéreket kivéve – mindenkit megkértünk, hogy az első 6 hétben ne jöjjön. Annak ellenére, hogy családtagokat és barátokat kértünk erre, sokszor kínos mentegetőzésbe torkollt a kérés. Az emiatt érzett lelkiismeret-furdalás volt az utolsó dolog, amire a szülés után szükségem volt.

Főleg emiatt gondolom úgy, hogy a legjobb, ha türelmes vagy és figyelembe veszed a szülők kérését. Jelezd, hogy már nagyon várod a találkozást, és kérd meg őket, hogy szóljanak, amikor úgy érzik felkészültek a vendégek fogadására.

Biztosan lesz olyan, aki napokon belül igényelni fogja a társaságot, és olyan is, aki kizárólag a babára szeretne figyelni az első hetekben. Nem vagyunk egyformák, fogadd el ezt, még ha Te kívülről úgy is gondolod túl lazák vagy esetleg túlparázzák ezt az időszakot.

 

Bejelentkezés

Lehet, hogy korábban bármikor befuthattunk az újdonsült szülőkhöz, amikor a “környéken jártunk”. Kisbaba születése után azonban mindig egyeztessünk előre a szülőkkel, hogy nekik mikor alkalmas. Főleg az első hetekben amikor nincs kialakult napirend, egy váratlan látogatással könnyen megzavarhatjuk a baba és a szülők nyugalmát is.

Csak egészségesen

Na, ezt a bakit sosem követtük el. Őszintén szólva azt gondoltam alap, hogy “kicsit” betegen sem megyünk meglátogatni egy újszülöttet. Nem az. Te ne tedd! Inkább egyeztessetek egy másik időpontot.

 

Cipőt le és kézmosás

Egy újszülöttnek minden új. Igaz ez a bacikra is. Nem csak akkor hurcolsz be a környezetébe ilyen “újdonságokat” ha kézbe veszed vagy megsimogatod őt. Ne értsd félre, nem kell Domestosos kendővel körbetörölgetned magad után, de két apróságot tegyél meg kérés nélkül is.

Ha kisbabás házba mész kérés nélkül is vedd le a cipődet az előszobában. A legrosszabb, ami történhet, hogy megkérnek mégse vedd le.

A másik, hogy – szintén kérés nélkül – kérdezd meg, hol tudsz kezet mosni. Ha erre a két dologra figyelsz, még egy paramaminak is lentebb viszed a pulzusát már az érkezéskor.

 

Nyúlka-piszka

Mint szinte minden más, ez is egyéni érzékenység kérdése a szülőknél, hogy mennyire komfortosak azzal ha a vendégek kézbe veszik, puszilgatják a babát. Ebben a kérdésben is vannak alaptételek, amit a baba egészsége érdekében tarts be. Az első ilyen, hogy néhány hetes babát ne puszilgass. A másik, hogy a kezét se puszilgasd és ne is fogdosd. Korábban emlékszem azt gondoltam, hogy a baba arca és a kutacs a két terület, amitől jobb ha távol tartom magam látogatáskor. A kezéhez nyúlni olyan ártalmatlannak tűnt. Sajnos nem az, ennek oka pedig az, hogy az öklét a baba rendszeresen a szájába tömi…

Ha ellenállhatatlan vágyat érzel, hogy kézbe vedd a babát, mindig kérdezd meg előtte a szülőket (de inkább az anyukát), hogy megengedik-e.

Fotó, közösségi média

A mai világban elkerülhetetlen téma a fotózás és a fotó későbbi sorsa. A környezetünkben egyre több családtól hallom, hogy nem szeretnének a közösségi médiában megosztani képeket a kicsiről. Mi például tudatosan nem zárkóztunk el ez elől, mégis úgy alakult, hogy Luluról mindössze 4-5 kép került ilyen felületekre.

Ez is egy olyan téma, ahol függetlenül attól, hogy mi a véleményed és a saját posztolási szokásaid, tartsd tiszteletben a szülők kérését. Ez a szűk családra is vonatkozik, nem csak a barátokra és távolabbi rokonokra. Itt is igaz, hogy mindig kérdezz mielőtt két kattintással közkinccsé teszed a baba első napjait.

 

Bölcs tanácsok

Ha nem kérnek tőled tanácsot, akkor lehetőleg ne adj. Vagy legalábbis ne úgy, hogy kifejted, hogy az az egyetlen járható út. Minden baba és minden szülő más.

A baba születése után első gyerekes szülőként az olyan pillanatok száma, amikor azt érzed biztosan jól csinálsz valamit, konvergál a nullához. Próbáld meg nem rontani ezt az arányt.

Sőt, ha van tapasztalatod inkább biztosítsd róla az újdonsült szülőket, hogy bízzanak magukban és arról is, hogy pár hét vagy hónap múlva a mostani eget rengető problémákra már alig fognak emlékezni.

Babalátogatás vagy vendégség

A babalátogatás nem egy klasszikus vendégség. Ne várd, hogy körbeugráljanak, étellel kínáljanak, hosszasan marasztaljanak. Sőt, ha viszel magaddal egy kis házi sütit vagy sósat, az még életmentő is tud lenni számukra, ha az apuka nem éppen egy konyhatündér.

Ha az első hetekben látogatod meg a családot, ne maradj sokáig. Nem is feltétlenül a baba miatt, ő lehet, hogy édesen végigdurmolja a teljes látogatást. Az első hetekben a szülőknek – különösen az anyukának – szüksége van pihenésre, amire ebben az időszakban az éjszaka általában nem alkalmas…

Emellett számos olyan tényező is bejátszhat, amit valószínűleg nem szeretnének megbeszélni a vendégekkel. Azt hiszem sosem felejtem el, amikor az egyik barátnőm arról panaszkodott, hogy az első két hétben a szülés után se járni, se ülni nem tudott kényelmesen, így a fél óránál hosszabb látogatások inkább kellemetlen élményként maradtak meg neki.

 

Ajándék

Az első látogatáskor általában a baba számára szokás ajándékot vinni, bár egy kis aprósággal lehet kedveskedni a szülőknek is.

Ha van lehetőséged a szülőket kérdezd meg, mire van szüksége a babának. Minden szülő próbál felkészülni előre a kórházból való hazaérkezésre, de szinte mindig van olyan dolog, ami menet közben lesz szükséges.

Ha mégis azt a választ kapod, hogy mindenük megvan, akkor előtted áll a lehetőségek végtelen tárháza. Ha nem szeretnék hagyományos ajándékot vinni olvasd el ajánlónkat, ahol 3+1 ajándékötletet gyűjtöttünk össze. Ajánlunk hasznos, trendi, cuki, egyedi, személyes és DIY ötletet is.

+1 – A további látogatások

Az első látogatások leszervezésénél alig győzik a szülők menedzselni a táncrendet, ha azonban mindenki levonult, sokszor úgy érzik, hogy nem keresi őket senki.

Ha a baba születése előtt rendszeresen találkoztál a szülőkkel, próbáld meg fenntartani ezt, alkalmazkodva a megváltozott körülményekhez. Nem mindig egyszerű ezt összehozni, de főleg az anyukának nagyon jól tud esni, ha valakivel beszélgethet – nem babás – témákról is.

Lulu's Design - Ajándék ötletek lányoknak


Egyedi lakberendezési- és divatkiegészítők


 

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.

Itt a vége, de ne fuss el! Használd az "ITTAVEGE" kuponkódot és válassz készleten lévő termékeinkből 30% kedvezménnyel! Megnézem!
15% kedvezmény Erdei Kaland Harisnyákra! Kuponkód: ROKAKOMA Megnézem!